Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Στο Διαδίκτυο, τα «πόθεν έσχες»





Στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο της Βουλής θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτώνται πλέον τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων με τροπολογία που κατέθεσε  ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης.
Ειδικότερα η ρύθμιση που αντικαθιστά παράγραφο του άρθρου 2 του ν. 3213/2003 προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο, προκειμένου να μην περιοριστεί, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, η δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης σε μία άπαξ δημοσίευση στον Τύπο. Στόχος της νέας διάταξης είναι να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή διαφάνεια και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στις δηλώσεις πόθεν έσχες το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε τώρα ώστε να ισχύει στο υπό δημοσίευση πόθεν έσχες, δεν επιτρέπεται η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων.
Η ριζική αναμόρφωση των σχετικών διατάξεων θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, που ολοκληρώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών και θα τεθεί σε διαβούλευση με τα κόμματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Επιπλέον, με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, το υπουργείο εισάγει νέα ρύθμιση, η οποία προβλέπει την ψηφιακή διακίνηση της δημοσιευτέας ύλης προς το Εθνικό Τυπογραφείο. Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι πλέον να αποστέλλουν ηλεκτρονικά, με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τα προς δημοσίευση κείμενα υπό την προϋπόθεση ότι φέρουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου