Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Σε φεστιβάλ της Ρουμανίας «Τα Ανθέμια» Λευκαδίων













Ο Πολιτιστικός σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια» για μια ακόμη χρονιά συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην πόλη TULCEA της Ρουμανίας από 6-12 Αυγούστου 2016.
Το 24ο φεστιβάλ με την ονομασία «χρυσό ψάρι» συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Ρουμανίας, τη Νομαρχία, το Δήμο και τον τοπικό σύλλογο της TULCEA. Η πόλη είναι κτισμένη στις όχθες του Δούναβη στις αρχές του δέλτα του ποταμού, με πληθυσμό 80.000 χιλιάδες κατοίκους. Τον 6ο π.χ. αιώνα αποικήθηκε από Έλληνες με την ονομασία Αιγισσός. Σήμερα στην περιοχή κατοικούν πολλοί Έλληνες και στην πόλη υπάρχει Ελληνική Κοινότητα.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαμε 9 σύλλογοι του εξωτερικού και 20 σύλλογοι της Ρουμανίας. Οι παραστάσεις δόθηκαν στην τεράστια κεντρική πλατεία της πόλης και η συμμετοχή των θεατών πολύ μεγάλη. Οι θεατές παρακολούθησαν τις παραστάσεις από τις 7 μ.μ. έως 11 μ.μ. με ενδιαφέρον και υπομονή. Οι παραστάσεις του συλλόγου ήταν άριστες με στοιχεία αρμονίας και δυναμισμού. Κέρδισε την αγάπη του κοινού και τη δημοφιλία. Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ ο σύλλογος έκλεισε τελευταίος από τις χώρες του εξωτερικού τις παραστάσεις, ως απόδειξη της δημοφιλίας.
Η αποστολή πραγματοποίησε κρουαζιέρα στο μικρό δέλτα του Δούναβη. Επισκέφθηκε το μουσεία υδροβιότοπου της πόλης, που είναι το 2ο μεγαλύτερο της Ευρώπης. "Επισκεφτήκαμε την Ελληνική Κοινότητα στο ιδιόκτητο κτίριο της και γνωρίσαμε την Πρόεδρο κ.Γκεόργκε Καίτη καθώς και τα μέλη της Κοινότητας. Εκεί οι απόδημοι Έλληνες δίνουν αγώνα για διατήρηση του Ελληνικού ιδεώδους, με διδασκαλεία της Ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και παραδόσεων. Δίπλα υπάρχει η εκκλησία όπου οι Έλληνες ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Γνωρίσαμε τον Επίσκοπο της Τουλσέα κ. Βησσαρίων και βγήκαμε μαζί του φωτογραφία. Συναντήσαμε τους νέους της Ελληνικής Κοινότητας με τους οποίους διασκεδάσαμε μαζί δύο βραδιές με Ελληνικούς χορούς. Δημιουργήσαμε σχέσεις φιλίας και επικοινωνίας με τους Έλληνες της πόλης. Προσφέραμε οικονομική ενίσχυση στην Ελληνική Κοινότητα, για να βοηθήσουμε στο έργο που επιτελεί ο απόδημος Ελληνισμός στην μακρινή αυτή περιοχή. Γνωρίσαμε τον Αντιδήμαρχο της πόλης κ. Μαρινέσκου Πέτρο, που είναι Έλληνας και παλαιός ποδοσφαιριστής με συμμετοχή και στην Εθνική Ρουμανίας και την κ.Τσιομπάνου Παναϊτίνα Μιρέλα δασκάλα, που διδάσκει σε Ρουμανικό σχολείο Ρουμάνικα αλλά και Ελληνικά.
Στη συνάντηση όλων των αποστολών με το Νομάρχη, Δήμαρχο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και τον Πρόεδρο του φεστιβάλ, προβάλαμε την ιστορία της περιοχής μας στα χρόνια του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τη σχολή του Αριστοτέλη και τα αρχαία μνημεία. Δώσαμε το βιβλίο «Μίεζα-Νυμφαίο-Σχολή-Τάφοι» του κ. Εμμανουήλ Βαλσαμίδη στην Αγγλική γλώσσα. Αναφερθήκαμε στον παραγωγικό πλούτο της περιοχής και προσφέραμε δώρα.
Ο σύλλογός μας έτυχε άριστης φιλοξενίας σε διαμονή και φαγητό. Είχε συνοδούς δύο νέα παιδιά τον Ανδρέα και την Ντίνα Σταθοπούλου, Ελληνόπουλα που βοήθησαν τα μέγιστα και έλυσαν όλα τα τρέχοντα προβλήματα, που αντιμετώπισε η αποστολή μας.
Πήραμε πρόσκληση από τη Βουλγάρικη αποστολή, για να συμμετάσχουμε στο φεστιβάλ τους το 2017.
Όλα τα παιδιά και οι συνοδοί που συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή με την άψογη συμπεριφορά και συνέπεια στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, δημιούργησαν την άριστη εικόνα του συλλόγου και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους διοργανωτές.
Η αποστολή του συλλόγου σε αυτό το φεστιβάλ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.
Ευχαριστούμε: Όλα τα μέλη της αποστολής για τη εκπλήρωση αυτής της δύσκολής προσπάθειας του συλλόγου και κυρίως τους χορευτές που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την προβολή του συλλόγου και της Ποντιακής παράδοσης. Το τουριστικό γραφείο VERGINA TRAVEL και τον Εμμανουλίδη Απόστολο για την καλή οργάνωση και το άριστο λεωφορείο για τη μεταφορά των μελών του συλλόγου. Τους πολύ καλούς οδηγούς Λευτέρη Κατσούλα και Γιώργο Μουμόγλου, που έφεραν σε πέρας και με ασφάλεια τη μεταφορά των μελών του συλλόγου μας.
Ευχές για καλή σταδιοδρομία σε όλα τα παιδιά που πέτυχαν την είσοδό τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ", αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου